Angst & Depressie

 

Er zijn kinderen waarmee niets aan de hand lijkt. Ouders en leerkrachten hebben geen last van ze, ze zijn niet lastig of opstandig. Andere kinderen hebben ook geen probleem met hen. Het zijn kinderen met een verborgen problematiek. De signalen die ze uitzenden zijn moeilijk op te vangen en complex. Het zijn piekeraars, tobbers en slechte slapers.

Angst bij kinderen

Angst is heel erg nuttig. Het helpt om gevaar te zien en erop te reageren. Als een kind voortdurend in een angstige staat van alertheid is, is het kinderleven een stuk minder prettig. Angst belemmert dan het dagelijks functioneren. Angsten kunnen zich uiten in:

Depressie bij kinderen

Ook kinderen kunnen depressief zijn. Een oorzaak is dat kinderen steeds meer moeten presteren, ouders en leerkrachten verwachten veel van kinderen. Kinderen vinden daarom zelf ook dat zij aan de hoge eisen moeten voldoen. Dit levert soms stress op en uiteindelijk soms een depressie. Andere risicofactoren zijn gepest worden, niet geaccepteerd worden in de groep, moeilijkheden thuis hebben of het meegemaakt hebben van een stressvolle gebeurtenis.   

Onderzoek en behandeling

Als uw kind angstige of depressieve gevoelens laat zien, kunt u voor hulp bij MB Kinder- en Jeugdpsychologie in Dodewaard, Geldermalsen, Tiel of Zaltbommel terecht. MB doet onder andere onderzoek en behandeling bij depressie, faalangst, schoolangst, piekeren, sociale fobie, specifieke fobie, paniekstoornis en gegeneraliseerde angststoornis. Door middel van vragenlijstonderzoek en een uitgebreid gesprek bekijken we eerst de ernst van de klachten. Indien nodig starten we met cognitieve gedragstherapie, de voorkeurstherapie bij kinderen met angstige en depressieve gevoelens.

 

 

Maak je website met Websitemachine.nl