Trauma

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van kinderen en jongeren. Een groot deel van de kinderen en jongeren verwerkt deze gebeurtenissen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties.

Behandeling 

Kinderen en jongeren die een traumatische ervaring hebben meegemaakt en deze niet op eigen kracht kunnen verwerken, kunnen baat hebben bij traumabehandeling. Bij MB Kinder- en Jeugdpsychologie bieden wij zowel cognitieve gedragstherapie als EMDR als behandelvorm aan om de nare gebeurtenis of de nare gebeurtenissen te verwerken. Ook kan gedacht worden aan het inzetten van vaktherapie als onderdeel van de behandeling. Zowel kinderen met een enkelvoudig trauma als een complex trauma kunnen bij MB Kinder- en Jeugdpsychologie terecht. 

CGT

Cognitieve Gedragstherapie is onder andere een bewezen werkzame behandeling voor kinderen en jongeren waarbij er sprake is van ernstige traumagerelateerde klachten als gevolg van het meemaken van een schokkende gebeurtenis. MB Kinder- en Jeugdpsychologie zet dan Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie in en gebruikt onder andere protocollen als Verwerken en Versterken en WRITEjunior. 

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor kinderen en jongeren die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR kent echter steeds meer nieuwe toepassingsgebieden. Kinderen met bijvoorbeeld faalangst of zelfbeeldproblematiek kunnen ook baat hebben bij EMDR. Klik hier voor meer informatie over EMDR. 

 

 

 

Maak je website met Websitemachine.nl